VANUYTVEN

Clara

Vanuytven

+32 479 312199

Clara Vanuytven (Geel, 1953) schrijft als auteur vooral verhalen voor kinderen, o.a. in opdracht van Uitgeverij Averbode en Uitgeverij Die Keure.

Haar wetenschappelijke opleiding maakt dat ze geen moeilijke onderwerpen uit de weg gaat.

Ze werkte mee aan UZ-magazine, het blad van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Jarenlang leverde ze ook columns die zowel patiënten als bezoekers boeiden. Soms ontroerend, soms aangrijpend maar altijd met een vleugje humor.

Ze schrijft gedichten, liedjesteksten of losse verhalen voor alle leeftijden,  voor alle gelegenheden. Voor al wie zin in letters of nood aan warme woorden heeft.

Jeugdliteratuur

Als jeugdauteur schreef Clara heel wat verhalen voor Zonnestraal en Zonneland. Ook heeft ze een dertiental Vlaamse Filmpjes op haar naam staan.  Met ‘Het Heksenjong’ won ze de John Flandersprijs 1994.

Toen bij Uitgeverij Averbode de eerste Leeskriebel verscheen, was die van haar hand.  In die reeks uitgaven voor het  derde en vierde leerjaar  verschenen van haar een vijftal boekjes.

Een aantal van haar verhalen werden vertaald naar het Frans of Engels.

Bij Uitgeverij Die Keure Educatief publiceerde ze  Kameleonboekjes voor schoolbibliotheken met verschillende thema's..

In de nieuwe Verrekijkerreeks verschenen er ondertussen al drie boekjes voor het derde en vierde leerjaar. Voor het vijfde en zesde leerjaar zijn er nog zes leesboekjes in de maak.

Gedichten en teksten op maat schreef ze voor VCOB en voor Hidrodoe, het interactieve waterDOEcentrum van  PIDPA.

 

Opus Prullewol

Bij het fotoboek ‘Dag zus’,  in memoriam Paul Vandepitte,  zorgen haar teksten en gedichten voor de gepaste woorden bij de intense beelden.

Jan Van Landeghem (Temse 1954, componist, musicoloog, organist en dirigent) zette een aantal van die gedichten op muziek. ‘Opus Prullewol’ werd een liedcyclus voor bariton en piano.

 

UZ-magazine

Ze schreef interviews en artikels voor UZ-magazine, het patiënten- en bezoekersblad van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven.

Haar columns verschijnen ondertussen  al bijna vijfentwintig jaar in het kwartaalblad met een oplage van 55000 exemplaren, verspreid  over de campussen van Gasthuisberg, Lubbeek, Pellenberg, Sint-Pieter en Sint-Rafaël.

 

Reisverhalen

In kleurrijke reisverhalen (WeL) vertelt ze over Zuid-Afrika of Maleisië, twee plekken waar ze een tijdje woonde.

Maar net zo goed schrijft ze over herkenbare situaties, over grappige gevoelens en intense emoties van personages die in de loop van het verhaal haar vrienden worden.

Ria

Goris

Jolien

Janzing

Willem

De Bock

Isabelle

Rossaert

Clara

Vanuytven

Liesbeth

Van den Berghe

Els

Put